CONTÁCTANOS    ASÓCIATE       

El 38% de bars i restaurants de Barcelona es plantegen el tancament per la pandèmia

el . Publicado en Catalunya

Una enquesta del Gremi de Restauració revela que 6 de cada 10 planegen acomiadaments per mantenir-se oberts
Dos terços dels entrevistats no han aconseguit un acord per renegociar els seus lloguers

L’hostaleria de Barcelona viu un moment tan difícil i tan diferent de qualsevol altra crisi viscuda prèviament que qualsevol pronòstic pot quedar superat pels esdeveniments en qüestió de dies. Però el que reflecteix una enquesta realitzada entre associats del Gremi de Restauració és que en l’actual conjuntura de pandèmia el 38% d’operadors s’estan plantejant tancar i el 56,5% creuen que hauran de dur a terme acomiadaments per poder tirar endavant. D’altres s’aferren a la possibilitat de renegociar els seus lloguers, tot i que de moment dos terços dels qui ho han intentat han topat amb un «no», que pot accelerar el seu tancament.

El retrat ràpid del sector que dibuixa l’enquesta ‘Restauració i Covid-19: Confinament i reactivació’ posa de manifest que el 90% de restauradors de la ciutat han buscat ja un acord amb la propietat sobre els seus lloguers. Només l’han aconseguit el 37,2%; d’aquests 7 de cada 10 han pactat temporalment una reducció de la renda i al 18,3% els l’han perdonat per un temps. En el costat contrari, la majoria de negatives estan encapçalades per propietaris (38,5%) que ofereixen posposar el pagament, sense rebaixes; pels que exigeixen el pagament normal i complet (23,6%), i pels que proposen una part el mes corrent i l’altra ajornada.

Aquest panorama es complicarà en els pròxims mesos, perquè un 75% d’operadors «necessitaran demanar una revisió» del seu contracte al llarg del segon semestre. Per a molts locals, sobretot del centre i zones turístiques, és pura supervivència, ja que els lloguers molt alts són incompatibles amb facturacions pírriques.

Mesos crítics

El sector afronta amb pessimisme el que ha d’arribar, amb aquest 38% d’empresaris que pensen que hauran d’abaixar la persiana si les coses no milloren, a qual s’hi hauria de sumar un 10% amb dubtes al respecte. Només la meitat tenen clar seguir endavant amb el negoci. Però diversos empresaris consultats apunten que un nou confinament precipitaria molts més tancaments, mentre que la situació podria revertir-se abans en l’hipotètic cas que es comercialitzés aviat una vacuna.

Tirar endavant passa per a gairebé 6 de cada 10 per haver de fer imminents acomiadaments per ser viables. Un altre 11,5% ho estan considerant i només un 29% tenen intenció de mantenir la seva plantilla.

El 54% d’entrevistats també es queixen que les administracions públiques no són conscients de la gravetat del problema. Roger Pallarols, director de la patronal, apunta que els ertos actuals poden fer semblar que la situació no és tan dura. Però quan finalitzin, insisteix, la tardor donarà pas a molta destrucció d’ocupació. Afirma que el Govern i la Generalitat han «de dissenyar mecanismes excepcionals» per afrontar la crisi dels lloguers.

Les enquestes s’han realitzat entre 200 empreses distribuïdes a tots els districtes (amb més presència de Ciutat Vella i l’Eixample per tenir una quota de negocis més elevada) i de formats variats, des de bars i restaurants amb menys de cinc treballadors, fins a d’altres amb més de 31.

Font: El Periódico

Eventos

Octubre 2020
L M X J V S D
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Newsletter

 

Haz tu consulta

consulta
Rellena el siguiente formulario
y haz tu consulta
 

Sinergia CCS

consulta
ser asociado de Acordjoc
 
Diputació 279, 6o 4a
08007 Barcelona
T +34 934 874 785
F +34 934 880 913

INTERMAQ Modulo cas